Twintig procent van alle mensen krijgt op een gegeven moment te maken met een mentaal probleem. Doordat rondom mentale klachten jammer genoeg nog steeds een groot taboe is, worden psychische problemen heel vaak te laat herkend. Dat is heel ernstig, want mentale problemen zijn echt net zo erg als fysieke klachten, alleen is er rondom dat laatste geen taboe. Zo maken de meeste mensen gelijk een afspraak met hun huisarts als ze een gek bobbeltje op hun buik voelen, maar de meeste mensen maken geen afspraak bij de huisarts als ze dagelijks heel veel stress hebben. Misschien denk je dat al die stress vanzelf weer overgaat, maar als je er te lang mee blijft rondlopen, heb je later waarschijnlijk een burn out behandeling nodig. Het is van groot belang om psychische problemen in een vroeg stadium te herkennen. In dit artikel beschrijf waar je op kan letten als je denkt dat jijzelf of iemand anders mentale gezondheidsklachten heeft. 

Allereerst kan een verandering in het gedrag wijzen op mentale problemen. Jouw doen en laten is namelijk een weerspiegeling van hoe je je van binnen voelt. Je uiterlijk en hoe je je gedraagt geven een inkijkje in hoe je je werkelijk voelt. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: (toegenomen) concentratieproblemen, slaapproblemen, somberheid, een ongezond voedingspatroon, het overmatig gebruik van alcohol of drugs of wispelturigheid.

 Ten tweede kan een psychisch probleem herkend worden aan een verandering in het uiten van emoties. Iemand kan bijvoorbeeld ineens heel heftig en agressief reageren op kleine dingen, of juist heel stoïsch zijn, of juist heel verdrietig en emotioneel zijn.

 Een derde teken dat iemand het psychisch moeilijk, is dat ze ze vaak terug trekken. Verjaardagen en sociale bijeenkomsten worden overgeslagen, op WhatsApp wordt niet meer gereageerd. Als vriend of familie van deze persoon, is dit een heel duidelijk signaal dat je bijna niet kan negeren.

 Kortom, als je merkt dat jij zelf of iemand anders een van deze signalen afgeeft, moedig diegene dan aan om te praten met een huisarts, die zal hem of haar passende hulp bieden. Bijvoorbeeld door een doorverwijzing naar een iemand psychische problemen heeft, probeer er dan met diegene over te praten en hem of haar door te verwijzen naar een psycholoog Amsterdam.