Gebarentaal cursus

Zoals eerder gezegd kun je gebarentaal op meerdere manieren leren. Één daarvan is het volgen van een cursus. Dit kan zowel klassikaal als online. Iedere vorm kent voor-en nadelen die we hieronder verder toelichten.

Online cursussen

Wanneer je kiest voor een online cursus leer je de gebaren met behulp van instructiefilmpjes en opdrachten. Een voordeel is dat je dit kunt bekijken en doen wanneer het jou uitkomt. Het nadeel is dat een eenzijdige les is waarbij je geen feedback krijgt op jouw vooruitgang en gebaren. Zo bestaat er een kans dat je dingen verkeerd aanleert, wat later voor miscommunicatie kan zorgen. Online cursussen zijn daarom meestal ook een stuk goedkoper of zelfs gratis. Kijk wel goed of de cursus wordt erkend door Stichting Nederlands Gebarencentrum (NGC), zodat je zeker weet dat dit de officiële Nederlandse gebaren zijn. Bovendien bestaan de meeste gratis online cursussen uit een deel van alle gebaren. Je hebt dus maar een deel geleerd, daar heb je niet veel aan. Vervolgens moet je betalen om de rest te kunnen leren. Je kunt dan het beste iets meer betalen en gelijk een volledige cursus volgen, zodat je later niet in de problemen komt en zekerheid hebt.

Klassieke cursussen

Klassikale cursussen worden vaak gegeven door erkende trainers van Stichting Nederlands Gebarencentrum (NGC). Tijdens de lessen wordt er gewerkt met dove of slechthorende vrijwilligers, zodat je direct je opgedane kennis kunt inzetten. Hierop kun je meteen feedback vragen/krijgen zodat je weet wat er goed gaat en waar je aan moet werken. Gebarentaal leer je enkel en alleen door veel te oefenen, net als het leren van elke andere taal. Hoe meer je met de taal werkt, hoe sneller je deze letterlijk en figuurlijk in de vingers hebt. Nadelen van klassikale cursussen zou kunnen zijn dat je moet reizen naar de locatie en niet lekker vanuit huis kunt leren. Ook is dit aan tijden en datums verbonden. Echter zijn de cursussen vrij klein en kort, ga uit van ongeveer acht uur per week, gedurende vier maanden. Het is goed te combineren met een fulltime baan.