Gebarentaal App

Hoe handig zou het zijn dat je altijd en overal een soort basiswoordenboek gebarentaal op zak zou hebben? Heel handig! Wanneer je even iets niet meer weet kun je het gemakkelijk en snel opzoeken. Tegenwoordig bestaat er overal wel een app voor. Zo ook voor gebarentaal. Het NGC biedt een app aan waar 900 gebaren in een soort basiswoordboek worden weergegeven. De app, iSignNGT, wordt gratis aangeboden en helpt gebruikers te communiceren met doven en slechthoren. De app biedt filmpjes, tekeningen, afbeeldingen en pictogrammen die het gebaar duidelijk maken. De app biedt een lijst die begrippen thematisch en alfabetisch weergeeft. Je wisselt eenvoudig tussen het instructiefilmpje en de overige informatie. De app is dus zeer gebruiksvriendelijk en te downloaden voor iedere telefoon. Alle gebaren uit de app zijn standaardgebaren en komen uit de database van de Nederlandse Gebarentaal welke ontwikkelt en beheert wordt door het NGC. De app wordt regelmatig geüpdatet en soms worden er nieuwe gratis worden toegevoegd. Waar de app begon met 600 gratis woorden, zitten ze nu op bijna 900 gratis gebaren.

In-app aankopen

De app moet ergens van betaald worden. Daarom is een deel gratis en een ander deel kun je aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld pakketten van specifieke thema’s kopen, zoals het thema sprookjes en verhalen. De prijs en het aanbod is per dag verschillend. Rond de vakantieperiode zijn vakantie gerelateerde thema’s duurder en interessanter dan andere thema’s bijvoorbeeld. Maar met de gratis basisversie kun je je vaak ook al wel behelpen.

Kinderen

Voor kinderen bestaat er ook een speciale app met gebarentaal. Het heet KinderGebaren: Gebaren voor Kinderen. Kinderen kunnen meer dan 200 gebaren leren door filmpjes en illustraties. Ze leren dan ook simpele woorden en getallen, zoals dieren en de letters van het alfabet. Kinderlijk eenvoudig uitgelegd zodat ze het gemakkelijk kunnen leren en begrijpen. Ook is er een quiz in de app, waarmee kinderen zichzelf kunnen testen. Hij is bedoeld voor kinderen/familie van dove en slechthorende kinderen. De app is geheel gratis, maar bevat dus niet alle woorden en gebaren. Bovendien is hij alleen te downloaden voor iPhone en iPad, via de Appstore.